Projekt KONFIN

Projekt KONFIN – »Umetniško-kulinarična doživetja Konvin, Krainer, Fabrika«: Predstave »Štorje s konfina«, 17. junij 2024

V okviru projekta KONFIN bodo razvita tri inovativna doživetja, namenjena lokalnemu prebivalstvu od Ljubljane do Benetk ter turistom, ki obiskujejo območje Nove Gorice in Gorice. Ta doživetja združujejo visoko kulinariko in umetniške dejavnosti, ki temeljijo na lokalnih zgodbah, ter uvajajo nove modele na področju turizma. Doživetja se bodo odvijala na simbolnih lokacijah, kot so nekdanji mejni prehod in značilne ulice Gorice, ter bodo ponujala mešanico zgodovine, kulture in gastronomije. Cilj projekta je povezati umetniški sektor z gastronomskim, spodbujati inovacije, trajnost in boljšo prepoznavnost regije na turističnem zemljevidu. Čezmejno sodelovanje, ki ga v okviru projekta KONFIN vodita podjetji Na trgu d.o.o. in VIARASTELLOQUARANTATRE S.R.L., bo zagotovilo uspeh dejavnosti tako v Sloveniji kot v Italiji.

Prvo doživetje smo poimenovali »Štorje s konfina«, postavljeno pa je na prostor bivšega mejnega prehoda, kjer je sedaj v bivši carinarnici vinski bar Konvin. Gledališka skupina Zavod Scaramouche je razvila namensko predstavo na podlagi izkušenj lokalnih prebivalcev iz polpretekle zgodovine. Projektni partner je pripravil meni, ki dopolnjuje predstavo, skupaj bomo poskrbeli tudi za ustrezno kuliso. »Štorje s konfina« nas bodo na humoren in pristen način popeljale več desetletji v preteklost, ko je bilo življenje ob meji popolnoma drugačno.

Gostinski objekt Konvin želi z izvajanjem projekta KONFIN svojemu poslanstvu dodati edinstvena doživetja za goste, ki v poplavi ponudbe iščejo novost. Glede na bogato zgodovino meje na kateri fizično domuje Konvin, bodo lahko gostje med poletnimi večeri doživeli komedijo »Štorje s konfina«. Naravni oder je postavljen na meji dveh držav, med carinarnicama Jugoslavije/Slovenije in Italije (Vipolže/Jazbine). S prepletom ljudskega izročila, gledališke skupine in briške narave kot edinstvene kulise bomo ljudem tik ob trtah in pod drevesno krošnjo pričarali nepozabno kulinarično-umetniško doživetje.

Za izvedbo smo izbrali Zavod Scaramouche, ki je že produciral predstave podobnega koncepta s profesionalnimi igralci. Za avtentično doživetje želimo pripeljati zgodbe, ki so se odvijale tudi v obeh carinarnicah ter v celotnem čezmejnem prostoru.

»Štorje s konfina« predstavljajo čezmejno območje tudi z vidika multilingvizma, s katerim živimo vsak dan. Predstava bo igrana v slovenskem jeziku z veliko italianizmov in dialekta. Čar multilingvizma je ravno to, da smo neprestano izpostavljeni jezikom, ki so v naši bližini, saj se samo na tak način naučimo jezika. Predstava je karikirana, veliko bo petja, telesne in zvočne komunikacije iz našega prostora. Tukaj vidimo priložnost predvsem v tem, da se lahko ob tovrstnih kulturno-zabavnih dogodkih približa slovenski jezik tako italijanskim prebivalcem kot obiskovalcem iz celotnega sveta.

Prva predstava bo na sporedu 17. junija 2024 s pričetkom ob 19.00 uri.

Projekt, ki je sofinanciran s strani Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg Italia-Slovenija, primarno obravnava razvoj kreativnih industrij v povezavi s turizmom, ki so kot prednostna naloga prepoznani v programskih dokumentih območja. Splošni cilj projekta je vključitev kreativnega sektorja v dejavnost gastronomije.

Call Now Button